Türkiye’nin en kapsamlı dünyanın sayılı etkinliklerinden THY Science Expo proje yarışmasında finale kalan iki proje MMG 3. Arge ve İnovasyon zirvesine damgasını vurdu.
Bursa- Geleceğin nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak hedefiyle bilimi gündelik hayatın bir parçası haline getiren Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (Bursa BTM)’ nin marka etkinliği Science Expo bilime meraklı girişimci gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. Her yıl dünya çapında ses getiren Science Expo kapsamında düzenlenen proje yarışmaları meyvelerini vermeye başladı. İstanbul’da gerçekleştirilen MMG 3. Arge ve İnovasyon zirvesinde Turkish Airlines Science Expo 2018 proje yarışmasında finale kalan iki Bursalı proje görücüye çıktı. Azra Zeynep Uğurbaş ve İbrahim Batı tarafından geliştirilen daha az enerji ile daha çok verim hedefi kapsamında enerji sorununa etkin çözümler sunan ‘Enerjini Bil’ projesi ve Yiğit Burak Kılıç’ın geliştirdiği tarımsal sulamada etkin tasarruf sağlayan ‘Robotik Kontrollü, Elektrik Üreten Sulama Sistemi’ projesi zirvede katılımcıların beğenisini kazandı. Türkiye’deki yerli üretimi desteklemek, teknoloji yatırımların, ar-ge çalışmalarının ve inovatif girişimlerin ortak platformda buluşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen, zirvede bölgesel kalkınma ajansı BEBKA’nın standında Bursa BTM’nin faaliyetleri ile birlikte tanıtılan finalist projeler, firma ve kurum temsilcilerinin yoğun ilgisini gördü. Bursa BTM ile verimli bir işbirliği içerisinde olan Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kanık ile BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim finalist projeleri yakından inceledi ve gençleri tebrik etti.
Science Expo ile hayalden gerçeğe
Milli teknoloji yatırımlarını ve bu alandaki inovatif fikirleri desteklemek amacıyla her yıl BEBKA ve paydaş kuruluşların desteğiyle düzenlenen Science Expo proje yarışmalarının geleceğin nitelikli iş gücünü yetiştirmek adına son derece önemli bir organizasyon olduğunu ifade eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, “MMG 3. Arge ve İnovasyon Zirvesi’nde üniversitelerin teknoloji transfer ofislerinin firma ve kurumlarla gerçekleştirdikleri projeleri yer alıyor. Böyle bir ortamda Science Expo Proje yarışmasında dereceye giren gençlerin, kendilerini ifade etmesi ve gelecekte projelerini nasıl geliştirebileceklerine dair fikir edinmeleri, girişimci gençler adına önemli bir motivasyon kaynağı… Gençlerin profesyoneller ile buluştuğu bu tür zirveleri gelecek adına önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Fehim Ferik, finalist projelere Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi olarak BEBKA ile birlikte lansman ve girişimcilik eğitimi destekleri verdiklerine dikkat çekti. Böylece projelerin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçladıklarını belirten Ferik, “Her yıl düzenlemiş olduğumuz proje yarışmasına tüm Türkiye'den, yılda bini aşkın proje başvurusu geliyor. Bu projelerden 50’si, uzman akademik kadronun değerlendirmesinin ardından finale kalıyor. Bu projelerin önemli bir kısmı katma değer oluşturma potansiyeli olan girişimler. Bu güne dek 5 proje ticarileştirildi ve bu projeler kapsamında üretilen ürünler ihraç edildi. Ayrıca finalist projelerimizden bir tanesi melek yatırımcı bularak hayata geçirildi. Proje yarışmasına katılan 2 yarışmacımızdan biri çalıştığı kurumda terfi alırken, bir diğer ise hayalindeki işe kavuştu. İstanbul’da gerçekleştirilen MMG 3. Arge ve İnovasyon Zirvesi Bursa BTM ve Science Expo’nun gücünü görmek açısından bizim için önemliydi ” diye konuştu.
Tarih : 18.10.2018